O delegaţie din Republica Moldova a făcut lobby puternic în faţa reprezentanţilor unor companii române şi străine pentru a veni să investească în ţara lor.

Întâlnirea dintre delegaţia moldoveană şi investitori a fost organizată de către Camera de Comerţ şi Industrie Prahova. Delegaţia moldoveană a fost condusă de viceministrul economiei, Dumitru Godoroja, iar din partea oficialităţilor locale au participat prefectul de Prahova, Marius Sersea şi administratorul public al judeţului, Fabioara Ionescu. 14 reprezentanţi ai investitorilor din Prahova au participat la întâlnire.

Republica Moldova, în ciuda infrastructurii deficitare, pune la dispoziţie o legislaţie extrem de favorabilă investitorilor străini. Aceştia au 7 zone economice libere de taxe,  10 parcuri industriale pe sute de hectare, un port liber de taxe şi un aeroport internaţional în estul ţării (o fostă bază a aviaţiei sovietice).

De exemplu, prin cele 9 zone economice libere, care se suprapun zonelor parcurilor industriale, statul moldovean garantează investiţiile făcute de companiile străine pe o perioadă de 10 ani, protecţia investiţiilor, posibilitatea de a transfera profitul obţinut peste hotarele ţării. Companiile care îşi vor desfăşura activităţile în „zonele libere” (ZEL), vor avea posibilitatea de livrare liberă a mărfurilor, de tratament vamal preferenţial şi de scutire de TVA şi taxe vamale pentru mărfurile şi serviciile livrate în ZEL. De asemenea, companiile respective vor putea benefia de reducere cu 50% la plata impozitului pe profit din exportul de mărfuri, plus încă o reducere cu 25% la impozit pentru alte activităţi desfăşurate în cadrul ZEL. Premiul cel mare ar fi scutirea totală la plata impozitului pe profit, pentru o perioadă de 3 ani, dacă compania respectivă face investiţii în zona respectivă de minim 1 milion de dolari. În cazul unei investiţii de 5 milioane de dolari, scutirea se întinde pe 5 ani.

Republica Moldova a devenit o piaţă în plină dezvoltare, foarte atractivă pentru investiţii, atât datorită forţei de muncă ieftină (2 dolari /h de muncă, adică 320 dolari/lună calculat în lei româneşti la peste 1000 de lei româneşti), cât şi datorită legislaţiei extrem de permisive afacerilor. Mai multe companii germane şi ruseşti au baze solide în Republica Moldova.