Desfăşurare impresionantă de forţe de ordine la Strejnic, în preajma stadionului Conpet. Sute de jandarmi şi de poliţişti s-au aşejat într-un dispozitiv impresionant pentru a păzi aproximativ 50 de suporteri croaţi veniţi să încurajeze Dinamo Zagreb la...Ploieşti.

Cele trei microbuze şi trei autoturisme ale croaţilor au fost flancate de nu mai puţin de 20 de maşini de poliţie, iar fanii echipei străine efectiv au fost sechestraţi de forţele de ordine.

Croaţii au avut voie să coboare din maşini doar într-un perimetru de zece metri, bine închis cu garduri ale jandarmilor, iar zona adiacentă era împânzită de forţe de ordine.

Localnicii obligaţi să intre în curţi

Cu mult înainte ca fanii croaţi să fie aduţi în „ţarc” locanicii au fost invitaţi să intre în curţile proprii. Patronul barului din zonă a fost obligat să vândă doar băuturi non-alcoolice şi credem că omul va înjura mult timp desfăşurarea de forţe deoarece a cam ieşit pe pierdere după meciul Petrolului.

Jurnaliştii agresaţi

De vigilenţa jandarmilor nu au scăpat nici jurnaliştii. Acestora li s-a îngrădit accesul în zonă, iar reporterul România Tv, Oana Stoica, şi cameramanul Digi 24, Cătălin Avram, au fost bruscaţi efectiv de jandarmi pentru simplul motiv că au dorit să îşi facă meseria. Jandarmii postaţi de paza la primele garduri de protecţie (în zonă au fost aşezate 7 rânduri de garduri) au refuzat să cheme vreun şef şi pur şi simplu nu le-au dat voie ziariştilor să apropie de aşa zisa zonă de protecţie.

Fioroşii croaţi ajung la Strejnic!

Meciul dintre Petrolul şi Dinamo Zagreb începuse de ceva timp. Scorul era 1-1 când în zona de protecţie de la Strejnic a început agitaţia. O coloană impresionantă de maşini cu girofaruri a început să curgă spre „ţarcul” destinat croaţilor. La atâtea maşini te-ai fi aşteptat să urmeze o coloană de autocare pline de fioroşii croaţi.Cel puţin din informaţiile ziariştilor cel puţin 600 de croaţi erau în drum spre Ploieşti. Când colo printre maşinile cu girofaruri am numărat trei microbuze şi trei autoturisme cu suporteri ai adversarilor Petrolului.

Nici în aceste condiţii jurnaliştilor nu li s-a permis accesul în zonă, iar şefii jandarmilor au avut telefoanele închise.

40 de minute- vizionarea meciului

Deşi iniţial se vorbise despre amenajarea unui loc în care croaţii să vizioneze meciul de fotbal, în realitatea fanii dinamovişti nu prea au avut cum să vadă principalele faze ale partidei de fotbal. Proiecţia avea loc pe un ecran destul de mic şi aştezat la distanţă mare. Aşa că după ce Dinamo a încris cel de al doilea gol, croaţii au fost urcaţi (mai bine spus împachetaţi) în maşini şi coloana impresionantă s-a pus în mişcare. Aceleaşi girofaruri, sirene şi maşini multe.

Mesajele croaţilor

Totuşi agresivii croaţi nu s-au putut abţine să nu deschidă geamurile maşinilor şi să scandeze mesajele lor. Doar nu erau să rateze camerele de filmat şi reporterii care aşteptau o cât de mică declaraţie. Mesajele au fost...simple. „Fuck Mamic” (NR: Mamic-patronul lui Dinamo Zagreb) , „Fuck your Police” şi „Freedom”. E drept că după aproape o mie de kilometri şi un tratament dur din partea forţelor de ordin nici nu erau prea multe de spus

Cine plăteşte?

Şi totuşi chiar dacă Ploieştiul a scăpat de distrugerea croaţilor rămân mai multe întrebări.  Cât a costat impresionanta desfăşurare de forţe de ordine de la Strejnic? Cine a autorizat un asemenea dispozitiv amplu?  De ce s-a menţinut numărul mare de forţe de ordine în condiţiile în care croaţii erau foarte puţini? Cine a decis ca accesul jurnaliştilor să fie interzis?

Vom adresa aceste întrebări şi în mod oficial reprezentanţilor Prefecturii Prahova. Sperăm să aflăm un răspuns cât mai rapid şi mai corect. Nu de alta, dar noi am avut impresia că asistăm la o irosire impresionantă a banului public...

Cu alte cuvinte...Mult zgomot pentru nimic!

Ne cerem scuze pentru calitatea slabă a imaginilor, dar am considerat că primează informarea cititorilor noştri şi nu calitatea fotografiilor şi a înregistrărilor video