Înainte de primul meci cu Viktoria Plzen, foarte important în perspectiva unei eventuale calificări, Petrolul are nevoie de linişte pentru a-şi contura strategia, pentru a pregăti aşa cum trebuie meciul.

Steaua şi Braşovul au încercat să perturbe taman acest aspect, o echipă a Petrolului slăbită, care să rateze calificarea fiind ceea ce ar vrea steliştii să vadă, ca să arate apoi cu degetul: uite, noi aducem puncte pentru coeficientul de ţară, iar alţii nu sunt în stare să facă asta!

Mă aşteptam de la duşmanii Petrolului să apeleze la tot felul de stratageme, dar nu mă aşteptam să văd de la petrolişti, oameni simpli, suporteri înfocaţi sau chiar ziarişti, că alimentează un joc perfid.

Nu mă refer la cazul Pecanha, ci la valul de critici apărut după debutul de la Braşov. Critica asta are şi ea rostul ei, e un câine de pază, pentru aceia care o înţeleg.

Dar, de aici şi până la a critica, să nu spun desfiinţa, echipa şi antrenorul pentru jocul de la Braşov e cale lungă!

Petrolul a câştigat până acum toate cele trei meciuri care au contat cu adevărat. Pentru că în Cupa Ligii Petrolul a spus ”da” doar aşa, cu jumătate de gură!

Petrolul a câştigat ambele manşe cu Flamurtari, punctând şi la coeficientul UEFA prin punctele obţinute. Lucescu a precizat chiar la finalul confruntării de la Vlore că nu era mulţumit dacă echipa s-ar fi calificat fără să câştige şi al doilea meci. Apoi, Petrolul a câştigat la Braşov primele puncte din campionat, la capătul unui meci în care, să fim serioşi, nu a dat foarte multe şanse de gol adversarului. Ceea ce arată nu că are un stil defensiv, aşa cum pare, ci că există o preocupare vădită pentru organizarea jocului, pentru elaborarea lui.

În cele trei meciuri care au contat, Petrolul a marcat 6 goluri şi a primit unul singur. Dar unii sunt nemulţumiţi! Vroiau să dea 20 şi să nu ia niciunul, probabil.

 Nu se poate, sau nu se poate atunci când ai obiective de performanţă. Nu obiective minuscule precum cele definite de celebra sintagmă ”reconstrucţia echipei”.

Când ai asemenea obiective, precum eventul, punctele se obţin prin organizarea jocului, nu prin spectacol cu orice preţ! E o marotă, ştiu! Dar văd că alţii se fac acum că uită!

Bayern Munchen a fost cea mai impresionantă echipă din fotbalul european, pe plan intern, în sezonul trecut! În 22 din cele 34 de meciuri nu a câştigat la o diferenţă mai mare de două goluri, sau nu a câştigat deloc. Şi vorbim despre Bayern Munchen!

Aşa că petroliştii care critică acum, la început de drum, o fac doar din prea multă patimă, probabil. Să ne hotărâm, domnilor! Vrem să facă echipa spectacol şi să irosească puncte, aşa cum a mai făcut, sau vrem puncte, că spectacol e în tribunele lui Ilie Oană?

E început de drum. Va fi şi spectacol, vor fi şi momente pentru critici. Nu se poate altfel. Dar nu acum, e prea devreme. Petrolul se susţine, nu se abandonează pentru că a câştigat ”doar” cu 1-0!