În mod deloc surprinzător, Mircea Diaconu, fost vicepreşedinte al PNL, a fost preferat de electoratul din mediul urban, chiar dacă a candidat din postura de independent. Ce a fost surprinzator a fost numărul voturilor înregistrate în favoarea acestui candidat.

Ieşirea lui „ forţată” din rândurile PNL, pentru a candida ca independent, nefiind dorit pe listele liberalilor la nivel naţional, a creat o aură de erou pentru Diaconu, ceea ce liderii PNL nu au prevăzut la acel moment, deşi era uşor de anticipat. Spre deosebire de alegerile anterioare când candidata independentă Elena Basescu a beneficiat de sprijinul aparatului Partidului Democrat Liberal, aflat în „subordinea” preşedintelui Băsescu, în cazul lui Diaconu, un astfel de sprijin nu a existat.

Fără a avea un mesaj consistent  în calitate de candidat independent, Mircea Diaconu a fost votat masiv de o parte dintre alegătorii liberali, scăzând în mod dramatic scorul pe care PNL îl anticipa în mediul urban.

În această linie, candidatul Mircea Diaconu a fost votat de o parte importantă a alegătorilor, în cea mai mare parte a lor, votanţi tradiţionali ai liberalilor, aceştia sancţionând decizia conducerii centrale de a nu îl accepta pe Diaconu pe lista naţională a liberalilor.