Criza din Crimeea înrăutăţeşte relaţiie internaţionale. Analiştii politico-militari sunt de părere că vremurile politicii de bun simţ au dispărut şi că NATO, dacă mai doreşte să-şi păstreze credibilitatea, ar trebui să închidă strâmtoarea Bosfor controlată de Turcia (un stat NATO), pentru navele de război ruseşti.

Politica de negociere, de ameninţări cu sancţiuni care nu sunt puse în practică, nu mai funcţionează în cazul Rusiei, care ştie exact cu cine are de-a face şi nu mai este impresionată de fanfaronade ieftine.

Analiştii de la „ Center for International Maritime Security“ constată că atât ONU cât şi Uniunea Europeană  nu au nicio forţă politică ori de convingere.

Singura măsură imaginată de jurnaliştii de politică internaţională ar fi blocarea de către NATO a strâmtorii Bosfor, pentru navele ruseşti în schimbul retragerii din Ucraina. În cazul în care ar Rusia ar refuza târgul s-ar alege cu o flotă şi cu nişte baze navale în Crimeea, inutile.

În plus, specialiştii sunt de părere că Alianţa Nord Atlantică este subminată din interior chiar de către puternica Germanie, care are cele mai strânse relaţii economice cu Rusia, decât orice alt stat european occidental. Germania ar trebui să asigure securitatea ţărilor baltice în cazul în care Rusia ar atenta la stabilitatea din aceste zone, lucru despre care chiar americanii au îndoieli că ar fi îndeplinit.