Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Cotroceni, că preţul combustibililor nu trebuie crescut, decizia sa categorică fiind ca acciza de 7 eurocenţi plus TVA pe carburanţi să nu se introducă. Declaraţia a fost făcută ca o prefigurare a discuţiilor ce vor avea loc între autorităţile române şi delegaţia FMI, în ianuarie la Bucureşti. "Se apropie vizita FMI. Avem deocamdată suspendată la aplicare suplimentarea de acciza la motorină şi benzină, decizia mea e ca această acciză de 7 eurocenţi plus TVA, deci 8,68 eurocenţi, decizia mea categorică e să nu se introducă. Vedem toţi că a fost o minciună că va scădea preţul la combustibil cu 1 ianuarie, nu a scăzut deloc, a crescut, şi nu avem nicio garanţie că va scădea. Dacă de la 1 aprilie vom mai adăuga 41,8 bani pe litru, se va resimţi mai puternic în preţuri şi inflaţie. Locurile de unde să se reducă cheltuielile le-am transmis Guvernului, Parlamentului, şi cred că asta trebuie să facem. Nu trebuie să creştem preţul la combustibil", a spus şeful statului, citat de Hotnews.

Delegaţia FMI va veni la Bucureşti în ianuarie, pentru evaluări ale programului economic susţinut prin programul stand by, iar pe agenda discuţiilor, la cererea autorităţilor române, se va afla problema accizei pe carburanţi, sau, mai exact, a amânării introducerii ei cu trei luni.

Reamintim că acciza pe carburanţi a fost subiect de intensă dispută între Cotroceni şi Guvern, şeful statului afirmând în repetate rânduri că acciza nu este necesară, ci reprezintă doar o un nouă taxă impusă de USL populaţiei pentru a-şi finanţa campaniile electorale de anul viitor. Preşedintele ţării a condiţionat promulgarea Bugetului de Stat de renunţarea la acciza pe carburanţi, insistând asupra faptului că există resurse pentru a se asigura finanţarea instituţiilor bugetare şi fără introducerea ei.

După îndelungi controverse şi negocieri, "în baza unui compromis politic", s-a decis amânarea introducerii accizei pe carburanţi cu trei luni, urmând ca măsura să fie discutată cu FMI. În consecinţă, pe 18 decembrie, bugetul a fost promulgat, şeful statului exprimându-şi la momentul respectiv convingerea că se va renunţa complet la introducerea accizei pe carburanţi. De asemenea, Băsescu şi-a asumat personal amânarea acestei taxi, declarând că va explica delegaţiei FMI că introducerea acesteia ar frâna mersul economiei româneşti:

"Când va veni misiunea FMI şi CE voi fi cel care îşi asumă amânarea acestei taxe. Impactul ar fi fost pe cei mai săraci dintre români. Sunt convins că taxa poate fi evitată complet. Acesta va fi obiectivul meu în discuţiile cu FMI şi CE. Nu voi valida nicio scrisoare către board-ul FMI în care e vorba de majorarea accizei" declara Băsescu pe 18 decembrie, când a promulgat Bugetul de stat.