Mobilizare generală, în Bucureşti, pentru discursul premierului chinez din Parlamentul României. În băncile şi lojele din sala de plen au luat loc nu doar deputaţi şi senatori, ci şi preşedinţi de Consilii Judeţene şi primari de municipii.

Premierul chinez Li Keqiang  susţine miercuri, un discurs de o jumătate de oră în faţa Parlamentului României. Potrivit programului postat pe site-ul Guvernului, la discursul lui Li Keqiang în faţa Legislativului de la Bucureşti va asista şi premierul Victor Ponta.

Conform unor surse parlamentare, Camera Deputaţilor a trimis invitaţii tuturor preşedinţilor de CJ şi primarilor de muncipii reşedinţă de judeţ pentru a asista la discursul premierului chinez. Potrivit aceloraşi surse, au confirmat prezenţa 30 de preşedinţi de CJ şi 29 de primari de municipiu reşedinţă de judeţ.

Aleşii locali vor sta în loje, la plenul reunit pentru discursul premierului chinez.

Schimburile comerciale cu ţările Europei Centrale şi de Est trebuie redublate în următorii cinci ani, deoarece, deşi s-a dublat în ultimii ani, volumul acestora este încă modest, a declarat, marţi, premierul Chinei, Li Keqiang, subliniind că doreşte ca balanţa schimburilor să fie echilibrată.

Premierul chinez a arătat că dublarea volumului schimburilor comerciale va constitui un obiectiv al linii orientative de colaborare ce vor fi adoptate la Forum pentru dinamizarea relaţiilor economice şi comerciale.

În acest scop, 2014 va fi declarat anul promovării afacerilor dintre China şi ţările ECE, iar China va găzdui o serie de activităţi de promovare şi reuniuni ministeriale în domeniul comerţului.

"China nu doreşte un surplus de balanţă comercială cu ţările din ECE, dorim o echilbrare a schimburile comerciale prin importul mai mare de produs agro-alimentare de calitate, precum carne şi produse lactate, dar şi alte produse", a spus Li Keqiang.

Acesta a dăugat că Guvernul chinez esta gata să exploreze posibilităţile de a semna un acord-cadru privind investiţiile industriale împreună cu ţările din regiune pentru a sprijini companiile competente în sensul investiţiilor în Europa Centrală şi de Est, precum şi ideea înfiinţării unei platforme pentru schimburi la nivelul IMM-urilor