Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce trebuie să implementeze cât mai curând posibil un cod de conduită al parlamentarilor, pentru a evita întâmplări nedorite.
Acesta s-a referit la incidentul cu cei patru parlamentari care de curând au efectuat o vizită neoficială în Taiwan la invitaţia unui organism economic din această ţară.
„Incidentul recent ne conduce spre adoptarea unui cod de conduită al parlamentarului. Ca şi parlamentar ai anumite responsabilităţi faţă de statul român. Nu eşti parlamentar doar când te afli în parlament, eşti parlamentar şi în afara instituţiei, societate, familie, e o funcţie de reprezentare care obligă la respectarea unor norme precise. Ei au fost invitaţi în Taiwan ca şi demnitari ai statului român, au trecut graniţa pentru că deţineau un paşaport de serviciu şi automat intră în baza de date. E, dacă vreţi, o lipsă de profesionalism” a spus Valeriu Zgonea.
Acesta a recunoscut că forul legislativ nu deţine instrumentele necesare prin care să-i sancţioneze pe cei patru parlamentari care au susţinut că au efectuat o vizită privată în Taiwan, dar au uzitat de poziţia lor în stat. Zgonea a subliniat că abia în viitorul cod de conduită al parlamentarilor vor fi cuprinse obligaţiile acestora din momentul în care beneficiază de un paşaport diplomatic.