Domnule preşedinte Quintus ştiu că sunteţi supărat de venirea lui Călin Popescu Tăriceanu la Ploieşti. Cum catalogaţi vizita fostului premier în Prahova?

Ceea ce s-a întâmplat ieri la Ploieşti consider că este un sacrilegiu! Este un sacrilegiu ca în jurul statuii lui I.G. Duca, un fost prim ministru liberal, o statuie lângă care în urmă cu 80 de ani, eu ca tânăr liberal am participat la dezvelirea ei, în piaţa centrală a Ploieştiului. A fost dărâmată de legionari, iar în urmă cu câţiva ani, cu ajutorul unor prieteni de la Baia Mare, a unui mare sculptor de acolo, a lui Traian Remeş, a soţiei mele, a unor ploieşteni care au adus-o de acolo până aici. Atunci l-am adus pe Călin Popescu Tăriceanu, care era premier şi era normal să participe, am făcut ceea ce se cuvinea pentru acest martir al Partidulu Naţional Liberal. Ieri, în jurul acestui simbol al libralismului s-au adunat nişte fugari, şi nu vreau să spun mai mult. Au încercat să îşi spele feţele murdare în faţa statuii lui Duca şi ăsta este un adevărat sacrilegiu. Este o neruşinare a ploieştenilor care au fugit din partidul acesta şi de lângă mine. Eu i-am crescut pe fiecare în parte, iar acum din cauza unor interese evidente, au acceptat câţiva arginţi. Sunt foarte necăjit că prietenul meu, fostul meu prieten, pentru că am înţeles că aşa s-a lăudat, a greşit crunt a doua oară. A mai făcut o astfel de greşeală prin ’91 plecând din PNL, atunci într-un alt partid liberal. Acum repetă greşeala, dar vrea să creeze un concurent pentru PNL, uitând că partidul acesta l-a crescut şi l-a adus acolo unde nu ar fi visat niciodată să ajungă. Mai spun că este o neruşinare generală a parlamentarilor prahoveni care au plecat şi mi-e greu să văd că la Prahova se întâmplă astfel de gesturi necugetate.

De ce credeţi că au plecat oamenii aceştia după Călin Popescu Tăriceanu?

Fiecare a plecat din cauza unor nemulţumiri personale. Cunosc situaţia de la Prahova şi ştiu că nu s-au înţeles cu preşedintele Roşca. Au dat împreună lovitura atunci când l-au răsturnat pe Semcu şi acum au început cu pretenţiile. Doar nemulţumirile personale şi locale, şi le cunosc foarte bine pe ale fiecăruia dintre ei, i-au făcut să dezerteze. Foştii miniştri l-au acuzat pe Crin Antonescu că i-a lăsat şomeri şi din acest motiv au plecat după Tăriceanu. Nu există niciun fel de nemulţumire legată de modul în care se dezvoltă partidul acum, de cum este condus partidul, de programul curat liberal. Nu poţi să spui despre un partid liberal că este reformator. Partidul liberal nu se reformează, partidul liberal îşi păstrează tradiţiile, valorile, integritatea şi istoria. Ne apropiem de 150 de ani de existenţă şi nu avem nevoie să ne reformăm. Tăriceanu trebuie să ştie că orice greşeală în politică se plăteşte foarte scump, iar el nu a fpcut o singură greşeală. A făcut foarte multe. Deocamdată îi merge, dar clipa în care va plăti pentru aceste greşeli este foarte aproape.

Vă place ceea ce se întâmplă acum cu PNL-ul? Este un plus această fuziune cu PDL?

Nu spun că această fuziune mă  mulţumeşte pe deplin, pentru că sunt liberalul care a făcut trei fuziuni cu tot atâtea partide de doctrină liberală. Am reîntregit partidul între ’93 şi ’97cu fracţiuni liberale. PDL-ul este o jumătate partid liberal şi ne regăsim astfel cu foşti colegi de ai noştri. Nu spun că mă mulţumeşte pe deplin ca liberal, dar ca om politic în România, îmi dau seama de pericolul pe care îl reprezintă stânga aceasta întărită şi întregită, iar Călin Popescu Tăriceanu vine şi el să ajute aceeaşi stângă. Tăriceanu face jocul direct al stângii şi ştiu foarte bine că aici la Prahova a fost ajutat direct de PSD. Tăriceanu vrea doar să îşi păstreze scaunul de preşedinte al Senatului şi nu face altceva decât să se alăture PSD într-un fel de copie a fostului USL. Cei din jurul lui  visează că vor ajunge din nou miniştri, secretari de stat sau mai ştiu eu ce. Interese murdare personale lovesc şi în prestigiul şi în onoarea Partidului Naţional Liberal.

PNL în momentul de faţă este fortificat şi am fost prezent la toate reuniunile din ultima perioadă. Mi-am dat seama că ne-am întărit evident. Am pierdut câţiva parlamentari dar alături de noi au venit mult mai mulţi. Avem majoritate în foarte multe consilii judeţene, în consilii locale. Stăpânim foarte bine baza partidului, spre deosebire de fugarii aceştia care umblă cu disperarem din loc în loc doar, doar o mai prinde câte un nemulţumit.

Vă place Klaus Iohannis? Este un preşedinte bun pentru PNL?

Îmi place foarte mult Klaus Iohannis. În timpul războiului, atunci când mă descurcam foarte bine în limba germană, am fost ofiţer de legătură cu trupele germane. I-am cunoscut pe nemţi atunci, mi-au plăcut pentru seriozitatea lor, pentru cuvântul  pe care şi-l păstrează în orice împrejurare, pentru disciplina lor. De la ei am învăţat eu ca român ce înseamnă punctualitatea. Şi acum dacă promit că ajung la o întâlnire la ora 8.00, spre exemplu, la ora 8.00 fix sunt acolo. Apoi, fiul meu trăieşte în Germania şi i-am văzut pe nemţi la ei acasă. Îmi place seriozitatea lor, corectitudinea, punctualitatea lor. Am regăsit toate aceste calităţi la Klaus Iohannis. Este un om care vorbeşte puţin şi face mult, spre deosebire de români care trăncănesc de dimineaţă până seara şi nu fac aproape nimic.

Credeţi că viitorul preşedinte al româniei este Klaus Iohannis?

Deocamdată sunt foarte mulţumit că este preşedintele Partidului Naţional Liberal. Avem de trecut nişte hopuri, iar primul va fi peste câteva zile când va fi desemnat candidatul dreptei la alegerile prezidenţiale. Al doilea hop îl va reprezenta confruntarea din turul doi. Dar, e greu să evaluezi, dar sondajele arată că Iohannis este cel mai periculos adversar pentru Ponta. Dacă îşi păstrează această simpatie populară în turul doi al prezidenţialelor, tot ce înseamnă dreapta va vota cu el.

Credeţi că Crin Antonescu are vreo şansă să revină în fruntea PNL?

Doar într-o singură posibilitatea. Aceea ca Iohannis să ajungă la Cotroceni. Dar şi atunci sunt nişte probleme pentru că deja s-au concretizat nişte paşi în urma Congresului de fuziune. Sunt mai multe personalităţi care ar putea prelua şefia partidului. Dar după părerea mea şi dacă nu va mai face greşeli politice are şanse dă redevină liderul PNL. Din păcate pentru el o primă greşeală o reprezintă absenţa de la Congres. Chiar dacă eşti în concediu îţi poţi rupe o zi pentru o asemenea întrunire importantă. Eu la cei aproape 98 de ani ai mei am reuşit să fiu acolo şi să particip la toate şedinţele. Dacă ţii la ceva, întrerupi orice problemă personală pentru cîteva ore şi eşti acolo, între oamenii care au avut încredere în tine. Nu avea voie să lipsească de la Congres. El împreună cu Blaga au pus bazele acestei fuziuni. Era obligat moral să participe!

Cum vi se par cei din PDL? Credeţi că vor reuşi să accepte identitatea PNL, trecutul PNL şi valorile istorice ale liberalilor?

Eu vreau să spun un lucru. Dacă din căsuţa asta a mea, în care trăiesc de ani de zile, una am tot ceea ce îmi trebuie, mă mut într-un palat să nu credeţi că mi-ar părea rău! Ei vin într-un palat cu un trecut superb, în care au fost regi, premieri şi nenumărate personalităţi de care auzim astăzi în manualele de istorie. Eu sper doar ca aceşti colegi ai noştri să se simtă bine în acest palat al nostru, în atmosfera noastră de familie.

Cum vi se pare Victor Ponta?

Am un mare regret. Am crezut în el, aşa cum am crezut şi în Crin Antonescu. Am participat la două sesiuni la „10 pentru România”. Întâmplarea face ca eu să îi prezint şi pe unul şi pe celălalt. Am spus că îmi place foarte mult şi că îl văd viitorul conducător al PSD-ului. Acum am impresia că este prea mult pentru el! E pălăria prea mare! Este foarte înzestrat politic, dar e prea tânăr. Dacă avea răbdare să lase pe altcineva să conducă partidul avea o şansă uriaşă. Acum este mult prea tânăr.

Este împins Victor Ponta de partid în faţă?

Nu cred că tot partidul. Doar nişte personalităţi locale care au marele interes să fie protejate.

Cum va arăta România după alegerile prezidenţiale din noiembrie?

Sper să fie mai bine! Buni cetăţeni români sunt şi sârbi, şi armeni, şi ucraienieni, şi câte alte neamuri sunt aici. Dacă e bun ca cetăţean român oricine poate schimba ceva în ţărişoara asta.