Românii vor avea noi cărţi de identitate de la 1 aprilie 2014. Decizia a fost luată de Ministerul Afacerilor Interne, care a transmis datele pe care trebuie să le conţină noile acte. Documentele de identitate nu vor mai putea fi falsificate, susţin autorităţile, deoarece vor conţine cip-uri şi amprentele titularilor, dar şi dovada că aceştia sunt asiguraţi medical.

Noile cărţi de identitate vor conţine date în format tipărit, dar vor fi şi inscripţionate prin tehnici speciale.

Astfel, datele personale ce vor fi inscripţionate sunt cele cunoscute: numele şi prenumele, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătură, fotografia, codul numeric personal şi adresa de domiciliu.

Cărţile electronice vor conţine şi informaţii inscripţionate pe cip-ul încorporat. Se vor relua toate datele din formatul tipărit pe suportul electronic, cu excepţia semnăturii. Acolo vor fi trecute însă şi prenumele părinţilor, cât şi date biometrice, precum imaginea facială şi amprentele a două degete.

Acestea din urmă vor fi preluate doar cu acordul expres al titularului sau al părinţilor, în cazul minorilor. Noile documente de identitate vor include şi informaţii de pe cardul de sănătate. Respectiv codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi numărul cardului de asigurat.

Tot acolo vor apărea şi diagnostice medicale cu risc vital, grupa sanguină şi RH-ul, dar şi acceptul pentru prelevarea de organe după deces. Şi datele de contact ale medicului de familie vor trebui să se regăsească pe cartea de identitate electronică.