Fiscul a mai găsit o modalitate prin care să îi pedepsească pe comercianţii care fac evaziune. Le pune lacătul pe uşă şi le lipeşte şi un afiş în geam, ca să îi facă de râs. De duminică, Direcţia Antifraudă a Fiscului va putea închide temporar orice magazin sau restaurant care nu eliberează bon fiscal. E ca un cartonaş roşu pe care îl primesc comercianţii, care în acelaşi timp va trebui să plătească şi amendă.

Prin noile puteri pe care le are de la 1 martie, Fiscul vrea să îi pedepsească pe comercianţii şi prestatorii de servicii care nu trec prin casa de marcat toate încasările, nu au casă de marcat cumpărată de la un distribuitor autorizat sau emit bonuri cu o valoare mai mică decât cea reală.

Oricare dintre aceste nereguli îi poate aduce comerciantului o suspendare a activităţii între o lună şi trei luni.

În ziua în care va fi dictată suspendarea, punctul de lucru pedepsit, fie că este un magazin, un restaurant, o frizerie sau un service auto, va fi sigilat de echipa de control care va afişa la loc vizibil un anunţ cu textul "Activitate suspendată de Antifraudă - ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale". Pe întreaga durată a suspendării activităţii, unitatea de lucru rămâne sigilată.

În acelaşi timp, comerciantul prins că face evaziune va plăti şi o amendă. Aceasta va fi cuprinsă între 10.000 de lei şi 15.000 de lei. Sau, dacă la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor există sume deţinute fără a putea fi justificate prin datele înscrise în documentele de la casele de marcat, banii se confiscă.

Dacă se ajunge la confiscarea banilor din casa de marcat, amenda acordată este mai mică: între 2.000 lei şi 4.000 lei.

Aceste noi puteri ale Direcţiei Fiscale Antifraudă fac parte din seria de măsuri prin care Guvernul vrea să reducă evaziunea fiscală.

Ca să îi încurajeze pe cumpărători să ceara bon, Guvernul va organiza periodic o loterie fiscală. Şi, în acelaşi timp, comercianţii vor fi obligaţi să arate, de la 1 martie, un afiş în care clienţii sunt informaţi că pot pleca fără să plătească produsul dacă nu primesc bonul fiscal. Asta deş, bonul fiscal este eliberat după plata produsului.