Ministrul Apărării de la Viena, Gerald Klug, a anunţat că în viitorul apropiat vor fi reduse drastic efectivele Armatei (Bundesherr) precum şi tehnica de luptă. Anunţul a fost făcut în momentul în care bugetul apărării pentru anul fiscal 2015 a fost redus cu 800 de milioane de euro şi va ajunge la 1,75 miliarde de euro, adică 0.55% din PIB, cel mai scăzut nivel din Europa.

Programul de restructurare presupune desfiinţarea a 1400 de posturi din organigrama ministerului apărării, aproximativ 5,9% din totalul de 23.963 de oameni, cât număra în prezent forţele armate austriece. De asemenea, vor fi închise şi 13 baze militare şi şcoli militare în următorii 2 ani.

Programul guvernului prevede şi retragerea şi comercializarea tehnicii de luptă. Astfel, vor fi scoase din utilizare 106 de obuziere autopropulsate din totalul de 136; 125 de tancuri Leopard dintr-un total de 59, 23 de vehicule blindate din 48; 285 de rachete anti-tanc din 350; 424 de mortiere din 606.

Planul ministrului include şi achiziţia de tehnică modernă, precum 9 elicoptere Sikorsky Black Hawk, în locul mai vechilor OH-58B Kiowa şi Alouette III şi  achiziţionarea de noi avioane pentru pregătirea piloţilor in locul vechilor aparate de instrucţie, Saab-105.

Preşedintele federal, Heinz Fischer, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la scăderea capacităţii ţării de a se apăra, in timp ce Mario Kunasek, un lider important al Partidului Libertăţii din Austria, cel mai mare partid din opoziţie, a declarat că aceste reduceri lasă Austria fără nici o posibilitate serioasă în sectorul apărării naţionale.

 

Sursa: RumaniaMilitary.ro