Dacă până acum ştiam că depresiile provoacă o creştere a poftei de mâncare, aflăm că şi senzaţia de bine, fericirea, ne determină să creştem consumul de alimente. În momentul în care debordăm de fericire, anumite substanţe din organismul nostru stimulează senzaţia de foame.

În cadrul unui studiu recent, apărut în revista Appetie,  s-a descoperit că atât emoţiile negative, cât şi pozitive sau momentele în care suntem în extaz ne determină să mâncăm mai mult. Cercetătorii de la Universitatea din Utrecht spun că trei studii diferite au dovedit acest lucru: fericirea creşte consumul de calorii şi declanşează ceea ce oamenii de ştiinţă numesc “frâu liber la mâncare”.

Persoanele care au participat la acest studiu au fost voluntari adulţi, cu o greutate normală, care au trecut prin diverse stări: de la fericire la tristeţe şi învers. În urma acestor studii, participanţii au mâncat mai mult şi au luat mai multe gustări. În unele cazuri s-a constatat creşterea aportului de calorii în momentele în care emoţiile trăite erau unele pozitive.

Studiile care s-au făcut până acum legau consumul excesiv de alimente tip fast-food de stările depresive, iar cercetătorii susţin că oamenii mănâncă mai multe grăsimi pentru a creşte nivelul de serotonină.