Ai auzit de ele din bătrâni şi au capacitatea de a vindeca afecţiunile şi durerile cele mai frecvente, cu care ne confruntăm cu toţii la un moment dat. Transmise de la o generaţie la alta, au căpătat în timp o faimă atât de mare, încât au devenit primul remediu la care ne gândim în caz de criză. Să aruncăm o privire asupra „leacurilor băbeşti“ care chiar funcţionează şi pe care trebuie să recunoşti că le-ai folosit măcar o dată.

 
1. Supa de pui

Tratează: răceala de sezon

Servită de secole copiilor bolnavi de guturai, supă de pui este mereu chemată la datorie în sezonul gripal. Şi asta nu doar pentru că reprezintă, în sine, o masă caldă şi hrănitoare. Există chiar voci care susţin că supa ajuta la reducerea activităţii globulelor albe, responsabile de apariţia simptomelor respiratorii ale răcelii.

 
2. Uleiul de cuişoare

Tratează: durerile de măsea

Uleiul de cuişoare este o excelentă sursa de eugenol, un analgezic natural cu proprietăţi antibacteriene, motiv pentru care se foloseşte adesea în medicină tradiţională că remediu pentru durerile de dinţi. Se administrează de obicei combinat cu ¼ linguriţă de ulei de măsline, deoarece nediluat poate provoca arsuri, dureri sau leziuni tisulare ori ale nervilor. Amestecul se aplică pe zona dureroasă cu ajutorul unui tampon de vată.

3. Bicarbonatul de sodiu

Tratează: tulburările gastrice

Aliatul de încredere al gospodinelor, bicarbonatul de sodiu este totodată şi principalul ingredient din majoritatea medicamentelor antiacide, că de pildă Dicarbocalmul. El reuşeşte să calmeze hiperaciditatea deoarece intra în reacţie cu acizii gastrici, rezultând într-un pH neutru al stomacului. Se administrează dizolvând o linguriţă de bicarbonat de sodiu într-o ceaşcă de apă.

 
4. Laptele integral

Tratează: herpesul

Cauzate de virusul Herpes simplex, aceste vezicule inestetice nu pot fi vindecate, însă există o serie de metode ingenioase de a grăbi recuperarea ţesutului afectat. Unul dintre cele mai populare este laptele integral (nedegresat). Acesta conţine o substanţă denumită monocaprin, ce reduce activitatea virusului, readucând epiderma la normal.

 
5. Mierea de albine


Tratează: tusea şi durerile în gât

Cu siguranţă cel mai delicios medicament dintre toate, mierea este o alternativă fericită la siropurile antitusive, efectul său terapeutic fiind demonstrat ştiinţific. Ea poate fi consumată ca atare sau ca ingredient al ceaiurilor Ayurvedice pe bază de ginseng şi lămâie, fiind recomandată în special copiilor cu tuse nocturnă.


6. Oţetul

Tratează: arsurile solare

Sigură cale de a evita pericolele şi durerea produse de arsurile solare este să purtăm haine care să acopere cât mai bine pielea şi să folosim din plin beneficiile unui spray sau unei loţiuni cu ecran solar. Dacă nu putem scăpa totuşi de acest disconfort, există mai multe metode de a răcori pielea iritată din cauza expunerii îndelungate la soare. Surprinzător sau nu, una dintre ele este oţetul. Diluat ori folosit în stare pură, el se aplică pe piele cu ajutorul unui pulverizator, reducând senzaţia de arsură. Zona afectată poate fi acoperită şi peste noapte cu o compresă cu oţet, asta dacă nu te deranjează mirosul înţepător.

 
7. Banda adezivă


Tratează: verucile (negii)

Deşi nu-i acordăm prea mare importanţă în viaţa de zi cu zi, puterea terapeutică a benzii adezive ne poate veni în ajutor în anumite situaţii. Cel mai concludent exemplu este îndepărtarea verucilor. În mod obişnuit, negii au nevoie de 28 de zile pentru a se vindeca. Un studiu efectuat de specialiştii americani arată însă că banda adezivă este mai eficientă în rezolvarea problemei chiar decât crioterapia, ducând la vindecarea verucilor în 85% – spre deosebire de 60%, rezultatul obţinut cu tratamentul standard.

 
8. Oja

Tratează: înţepăturile de insecte

Data viitoare când îţi faci manichiură, asigură-te că ai în arsenal şi un lac incolor de unghii. Motivul nu este unul strict estetic: oja poate preveni iritaţia care apare după înţepăturile de insecte. Atunci când se aplică pe piele, ea formează un strat protector şi opreşte senzaţia de mâncărime, lăsând înţepătura să se vindece fără a o agrava prin scărpinat.

 
9. Pudra de talc


Tratează: părul gras

Dacă şi ţie îţi dă multă bătaie de cap părul care se îngraşă repede, cu siguranţă ştii o mulţime de trucuri pentru a masca acest neajuns. Unul dintre ele este şi pudra de talc. Simplu de folosit – se împrăştie pe scalp cu ajutorul unui pieptene sau cu degetele – cam o linguriţă este suficientă pentru a schimba aspectul părului tern şi uleios.

 
10. Uleiul de măsline


Tratează: durerile de urechi

Mulţi părinţi apelează la uleiul de măsline că remediu pentru durerile de urechi ale micuţilor. Se crede că uleiul cald calmează timpanul inflamat şi alina disconfortul cauzat de blocarea trompelor lui Eustache.

SURSA: sfatulparintilor.ro