Strugurii sunt preferaţi de multă lume ca aliment principal, desert sau... suc. Însă puţină lume cunoaşte beneficiile acestui fruct, atât de comun la noi în ţară. În compoziţia strugurilor se găsesc foarte multe vitamine: A, B1, C, E, D şi P, precum şi fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan, arsen şi crom.

Datorită acestei compoziţii fabuloase, strugurii sunt un adevărat medicament. Ei sunt folosiţi în tratarea unor afecţiuni că: hipertensiune, boli hepatice, biliare, digestie lentă, constipaţie, tulburări hormonale la femei, anemie, etc.

În perioada convalescenţei, mai ales după bolile infecţioase, strugurii sunt un aliment excelent pentru că se digeră foarte uşor, repară ceea ce au distrus medicamentele folosite în tratament şi normalizează digestia.

Totuşi, există şi contraindicaţii. Spre exemplu, strugurii nu pot fi consumaţi de cei care suferă de diabet, probleme renale grave, diaree cronică.

Trebuie să ţii cont că strugurii sunt foarte dulci şi îngraşă, deci nu sunt recomandaţi într-o cură de slăbire. Un kilogram de struguri echivalează ca şi valoare nutritivă cu 1,5 kg de mere, 2 kg de piersici sau 3 kg de portocale.

Sucul de struguri sau mustul este indicat în diete, însă se recomandă îndepărtarea oricăror alte alimente dulci sau grase din alimentaţie. În dieta cu must, odată cu pierderea kilogramelor, se elimină din organism şi toxinele, fiind o dietă excelentă de detoxifiere.

Totuşi, strugurii pot avea şi un efect neplăcut asupra intestinului şi de aceea se recomandă introducerea treptată a acestora în alimentaţie. După ce organismul s-a obişnuit, putem consuma până la un kilogram de struguri pe zi. În alegerea lor, putem ţine cont şi de faptul că strugurii roşii, atât coaja, cât şi sâmburii, scad nivelul colesterolului din sânge, iar conţinutul de acizi graşi oferă protecţie vasculară.

Strugurii pot fi folosiţi şi extern, fiind o sursă de frumuseţe. Boabele de struguri strivite şi puse între două comprese sterile îndepărtează porii inestetici de pe faţă şi ajuta la pigmentarea normală a pielii.

Tonifierea pielii se poate obţine şi cu o mască pe bază de must ţinut la frigider şi aplicat rece pe faţă, între două comprese.

Deci, în această toamnă, nu ocoliţi strugurii, însă aveţi grijă la celelalte alimente pe care le consumaţi, să nu vă treziţi cu câteva kilograme în plus peste noapte...