Consumul regulat de bere fără alcool poate avea efecte antiinflamatorii şi poate reduce infecţiile tractului respirator superior, arată un studiu recent al unui profesor de la Universitatea Tehnică din Munich, Germania.

Un studiu realizat de către Johanes Scherr, profesor la Departamentul de Prevenţie şi Medicină Sportivă a Universităţii Tehnice din Munich, Germania, sugerează că berea fără alcool reprezintă un remediu eficace în caz de infecţii respiratorii.

Cercetarea desfăşurată în cursul acestuia an, pe parcursul a 15 săptămâni a evidenţiat că polifenolii care se regăsesc în mod natural în berea fără alcool au proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii, care pot reduce incidenţa bolilor tractului respirator superior. De asemenea, lucrare a relevat faptul că aceşti polifenoli pot îmbunătăţi recuperarea celulelor musculare cardiace după un efort intensiv şi prelungit.

Aceste descoperiri sunt valoroase pentru sportivi şi persoanele care depun un efort fizic susţinut, deoarece în urma unei activităţi intense şi prelungite pot rezulta creşteri ale biomarkerilor care semnalează o activitate inflamatorie, disfuncţii ale sistemului imunitar, cât şi un nivel ridicat de risc în ceea ce priveşte infecţiile, în special cele ale tractului respirator superior.

Studiul de faţă demonstrează posibilele efecte benefice ale consumului de bere fără alcool, pentru inimă şi tractul respirator. Polifenolii care se regăsesc în mod natural în alimente precum fructele şi legumele sau în băuturi precum berea fără alcool au într-adevar o influenţă pozitivă asupra organismului uman“, a declarat Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

În cadrul studiului, pentru testarea infecţiilor tractului respirator superior au fost inclusi 277 de alergători la maraton, având o stare bună de sănătate, cu vârsta medie de 42 de ani, iar pentru analiza creşterii biomarkerilor reprezentând activitatea imflamatorie au fost analizaţi 102 bărbăţi, participanţi la maratoane, cu aceeaşi vârsta medie.

SURSA: Adevarul.ro