Pepenele verde este mai mult decât un fruct şi un tratament de vară extrem de revigorant. Din punctul de vedere al unui institut mare de certare clinică, pepenele verde este cu adevărat un aliment-medicament.

Sucul de pepene verde este un remediu eficient pentru cei bolnavi de inimă şi pentru reducerea durerilor musculare la sportivi. Acestora li s-a dat să bea o cantitate de 500 ml de pepene verde, cantitate care conţine 1,17 grame de L-citrulină, un aminoacid natural.

Pepenele verde este deosebit de bogat în licopen (de unde vine şi culoarea sa roşie) şi alte carotenoide, cum ar fi luteina şi betacarotenul. Un studiu din anul 2003 a constatat că un consum regulat de pepene a determinat creşteri semnificative în ceea ce priveşte concentraţiile din sânge de licopen şi betacaroten. Ţineţi minte că licopenul are mai mult de 40 de beneficii pentru sănătate, iar betacarotenul, în forma sa naturală, la fel, aduce beneficii multiple de sănătate. Fapt pentru care, pepenele verde este asociat cu un risc mai mic de cancer.

Într-o cercetare din anul 2012, câteva persoane obeze de vârstă mijlocie, care sufereau de hipertensiune arterială, au fost supuse studiului. Timp de şase săptămâni, zilnic, acestora li s-a dat un tratament cu extract de pepene verde care conţinea şase grame de L-citrulină şi L-arginină. La sfârşitul celor şase săptămâni, tensiunea arterială era redusă semnificativ, iar funcţia arterială se îmbunătăţise.

Incapacitatea vaselor de sânge de a se dilata şi a funcţiona în mod corespunzător este cunoscută sub numele de disfuncţie endotelială şi este binecunoscută că duce la ateroscleroză. Astfel că, dacă pepenele verde poate ameliora sau inversa acest proces, el este o alternativă la multe alte medicamente utilizate pentru prevenirea primară a acestei disfuncţii.

Un alt studiu realizat în 2007 a concluzionat: consumul de pepene verde a dus la creşterea concentraţiilor de arginină la adulţi, dovedind că L-citrulina din acest fruct s-a transformat în arginină. Această constatare a însemnat un lucru extrem de important, întrucât arginina are un număr mare de beneficii de sănătate, în special ameliorarea problemelor cardiovasculare menţionate mai sus, cunoscute sub numele de disfuncţie endotelială.

Este de datoria noastră să menţionăm că nu doar interiorul pepenelui este bun, ci toate părţile lui au ceva de oferit. Seminţele sunt o sursă excelentă de proteine. În anul 2011, într-un studiu realizat s-a constatat că „Bunele proprietăţi nutritive şi funcţionale ale seminţelor de pepene verde dovedesc că utilizarea lor este sănătate curată”. Chiar dacă este mult mai confortabil de a mânca pepene verde fără seminţe, aceste părţi ale fructului sunt o sursă bogată de sănătate.

Aşadar, o cură de pepene verde este ideală în această perioadă şi veţi simţi efectele ei benefice asupra întregului organism.