De obicei începem ziua cu ea. Ne însoţeşte şi pe parcursul zilei. Auzim mereu despre efectele ei negative: tahicardie, insomnie, puţină dependentă. Ştim că prin consumul de cafea este favorizată pierderea calciului. Totuşi, cafeaua are numeroase efecte care o recomandă.

Principala componentă a cafelei este considerată a fi cofeina. Cercetări importante care au pus în evidenţă numeroase proprietăţi antioxidante, unele prezente în bobul de cafea, altele formate în procesul de prăjire. Acest potenţial este valorificat de industria farmaceutică. Trebuie spus că procentul cofeinei este de aproximativ 1%.

În compoziţia cafelei mai există polimeri fenolici, polizaharide, acizi clorogenici, minerale (mai ales potasiu şi magneziu), apă, acizi organici, glucide, lipide, substanţe aromate, vitamine (din complexul B, mai ales niacina).

Efectele anticancerigene ale cafelei

Studii relativ recente au pus în evidenţă efecte benefice ale cafelei.

1) Substanţele antioxidante ale boabelor de cafea protejează rinichii de efectele cancerigene ale radicalilor de oxigen.

2) S-a constatat că riscul ca femeile care beau cel puţin trei ceşti de cafea pe zi să facă cancer de col uterin este cu 60% mai redus în raport cu cele care beau mai puţin de două ceşti.

3) Consumul regulat de cafea reduce cu 20% riscul apariţiei unui tip de cancer de piele.

4) Procentul bărbaţilor care fac cancer de prostată este considerabil diminuat printre cei care beau şase ceşti de cafea zilnic.

Cafeaua oferă şi alte beneficii organismului uman.

1) Cofeină conţinută în cafea stimulează sistemul nervos şi ameliorează, pe termen scurt, starea de oboseală.

2) Cafeaua este utilă în alergii, are efect antiinflamator.

3) Cafeaua stimulează funcţiile digestive, are efect purgativ, dar şi diuretic.

4) Incidenta bolilor cronice de ficat este mai redusă în cazul celor care consumă măcar două căni de cafea pe zi.

5) Cafeaua este recomandată persoanelor hipotensive.

6) Proprietăţile sale o recomandă şi în ameliorarea simptomelor unor boli precum Parkinson şi Alzheimer.

7) Există şi diete care au la baza cafeaua.

8) Se poate prepara o cremă anticelulitica, amestecând zaţul de cafea cu ulei de măsline. Aceasta cremă se foloseşte prin masarea zonelor corpului afectate de celulită. De fapt, majoritatea cremelor anticelulitice folosesc cafeaua ca ingredient.

Contraindicaţii

Persoanele care au hipertensiune arterială este bine să nu consume cafea, deoarece astfel le poate creşte riscant de mult tensiunea.  Cafeaua favorizează apariţia osteoporozei, de aceea este contraindicata femeilor la menopauza.

În cazul unor afecţiuni că hepatită, ciroza, ulcerul gastric sau duodenal şi enterocolita cronică se recomandă evitarea consumului de cafea.

Cafeaua este contraindicata în cazul durerilor de cap şi a nevrozelor, precum şi în cazul consumului anumitor medicamente. Cafeaua nu afectează fertilitatea. Însă pe timpul sarcinii este recomandat să se evite consumul de cafea, pentru că favorizează apariţia unei stări de nervozitate, iar dozele mari pot creşte riscul de pierdere a sarcinii. Ca şi în cazul oricărui alt aliment sau medicament, cafeaua trebuie consumată cu măsură: există o linie nevăzută – între uz şi abuz – peste care nu trebuie să trecem.