În goana după cât mai mulţi bani la buget, inspectorii Fiscului iau la ţintă firmele de familie şi românii care au contracte sezoniere. Îi bănuiesc că ar evita să îşi declare câştigurile ca să nu plătească impozite. Dacă se dovedeşte că păcălesc statul, vor fi obligaţi să plătească amendă cel puţin 35% din salariul mediu pe ţară. Fiscul verifică PFA-urile şi românii care câştigă bani din profesii liberale În goana după cât mai mulţi bani la buget, inspectorii Fiscului iau la ţintă firmele de familie şi românii care au contracte sezoniere. Îi bănuiesc că ar evita să îşi declare câştigurile ca să nu plătească impozite. Dacă se dovedeşte că păcălesc statul, vor fi obligaţi să plătească amendă cel puţin 35% din salariul mediu pe ţară.

Statul a luat în vizor persoanele care nu îşi depun declaraţiile de venit deşi câştigă bani lună de lună. Vor fi verificate PFA-urilor de pe listele Registrului Comerţului, dar şi cei care au profesii liberale precum contabili, arhitecţi sau scriitori.

După 15 zile de la expirarea termenului de depunerea a declaraţiilor de venit, autorităţile îi vor anunţa pe contribuabili cât au de plătit pentru câştigurile obţinute. Dacă nici aşa nu vor primi banii, inspectorii vor calcula, din oficiu, contributiile datorate, potrivit unui ordin al Agenţiei de Administrare Fiscală, aflat în dezbatere publică.

Persoanele care nu declară veniturile obţinute vor plăti automat 35% din salariul mediu de 2.200 de lei.

Sunt însă şi excepţii. Nu întră în această categorie avocaţii şi cei care obţin bani din indemnizaţii de creştere a copilului. Consultanţii fiscali spun însă că e puţin probabil ca autorităţile să aducă mai mulţi bani la buget prin această măsură.

„E clar o presiune de creştere a veniturilor bugetare. Nu va fi o iniţiativă de succes, cred că vor fi închise sau trecute în stand-by multe PFA-uri”, a spus Radu Ciofu, analist economic.

E clar însă că statul nu se poate baza pe buna-credinţa a românilor. Oricum, oamenii nu reuşesc să se pună de acord cine e vinovat. Statul, pentru că impune taxe prea mari sau contribuabilii.

Ultimele estimări arată că evaziunea fiscala a ajuns să fie 14% din Produsul Intern Brut.