Bitcoin, moneda virtuală şi neoficială a internetului, "coboară" în stradă, devenind accesibilă publicului larg, în Canada, unde va fi instalat primul bancomat Robocoin.
Bancomatul pentru bitcoin este primul dispozitiv de convertire a banilor fizici în bani virtuali care îi va deservi pe cei care au curajul să facă tranzacţii cu această aşa-zisa moneda. Anterior, bancomatele Bitcoin puteau fi văzute doar la expoziţii şi conferinţe pentru că nimeni nu le-a amplasat în spaţii publice, până la canadieni.
Primul bancomat va fi instalat în centrul oraşului Vancouver, permiţându-le astfel utilizatorilor să schimbe dolarii canadieni în bitcoins sau invers.
Pentru a fi în cadrul legii canadiene, maşinăria va verifica identitatea utilizatorilor folosind un scaner pentru palme, fotografii şi verificarea "buletinului" şi va permite doar tranzacţii zilnice de 2.700 dolari (3.000 dolari canadieni).
Bitcoiniacs, compania care va aduce bancomatul în Vancouver, a cumpărat cinci asemenea unităţi Robocoin, pe care urmăreşte să le amplaseze şi îl alte oraşe din Canada, în cel mai scurt timp.

Ce este Bitcoin?

Practic, Bitcoin-ul este o bucată de cod criptat care poate fi transferat via internet şi ţinut într-un portofel digital.

Conceptul a fost propus de un hacker Satoshi Nakamoto, care a publicat un material în care a descris felul în care internetul ar putea uşura crearea unei "criptovalute". În lună martie a anului 2013 existau peste 10 milioane de Bitcoini.

Moneda este atractivă prin faptul că nu este controlată de nici un regulator şi este complet autonomă, astfel interzicirea utilizării acesteia nu o poate face nimeni, iar informaţia despre tranzacţii se afla pe computere în formă criptata la toţi participanţii.
În esenţă, sistemul este similar unui cont bancar în care banii sunt stocaţi sub forma unor numere, iar tranzacţiile se fac prin mutarea unui număr dintr-un cont în altul. Moneda fiind descentralizata, baza de date a numerelor este stocată în fiecare computer care participă la tranzacţii cu bitcoini.
Spre deosebire de alte servicii de plăţi online, pentru tranzacţiile încheiate cu ajutorul monedei bitcoin nu sunt necesare completarea formularelor cu informaţii personale.

Bitcoin, devenită moneda neoficila a internetului, dă dureri de cap autorităţilor pentru că nu reuşesc să urmărească tranzacţiile încheiate cu ajutorul acestui mijloc de plată.
Problema securităţii şi a criptării corespunzătoare (care va trebui apoi îmbunătăţită periodic, pe măsură ce şi capabilităţile hackerilor vor fi din ce în ce mai bune în decriptare), problema taxării şi problema posibilei volatilităţi sunt efectele negative ale utilizării acestor monede, potrivit antrprenorului.
Statul nu îi poate taxa pe cei care au banii transformaţi în bitcoini şi nu poate afla cine a efectuat tranzacţiile. Când garantezi anonimatul, este imposibil să nu existe persoane care să folosească acest serviciu în scopuri ilegale. Astfel, potrivit unui raport al FBI, traficul de droguri online se poate face mai uşor cu ajutorul monedei digitale.

Pe "internetul întunecat" se pot cumpăra droguri, iar tranzacţiile se realizează prin bitcoin, fiind imposibil de depistat. Mai mult, moneda este folosită şi de cei care încearcă să spele bani şi, în aceste condiţii, guvernul american a decis să pună bitcoin sub aceleaşi legi sub care operează şi serviciile de transfer bancar.
Limita de bitcoins este setată la 21 de milioane pentru a preveni inflaţia.