Ministerul Mediului, Apelor şi Pãdurilor a organizat, la Ploiesti, un workshop cu tema Reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole a apelor şi solului/Aspecte privitoare la implementarea proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia.

La eveniment au participat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor., precum şi reprezentanţii principalelor instituţii şi agenţii locale şi centrale cu atribuţii în  implementarea Directivei Nitraţi în România,

Printre temele supuse dezbaterilor s-au numãrat:

    • Prezentarea proiectului “Controlul integrat al poluării cu nutrienţi” şi a rezultatelor acestuia;

    • Legislaţia europeană de mediu şi instituţiile europene;

    • Legislaţia de mediu din România şi instituţiile de mediu;

    • Calitatea surselor de apă cu accent pe situaţia nutrienţilor în Bazinele Argeş-Vedea şi Buzău-Ialomiţa;

    • Măsuri de protecţia mediului în zonele rurale, inclusiv gospodării individuale;

    • Specificul activităţiilor din agricultură şi impactul asupra mediului

În cuvântul de deschidere,  prahoveanca Graţiela Gavrilescu ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat: “Problemele de apă, păduri şi mediu sunt probleme de interes naţional. Voi depune toate eforturile ca acest proiect să fie continuat şi în 2016, astfel încât tot mai multe localităţi să poată accesa aceste fonduri şi să rezolve problemele cauzate de depozitarea necorespunzătoare a gunoiului de grajd. Ministul Mediului, Apelor şi Pădurilor a afirmat că îşi doreşte ca Ministerul pe care îl coordonează să devină unul cu un rol de bază în cadrul actualului Guvern: “Sănătatea este în primul rând o problemă de mediu. Invit toate autorităţile locale să vină cu proiecte la Minister şi vă asigur că vom depune toate eforturile ca aceste proiecte să obţină finanţările necesare care să rezolve problemele locale”, a mai declarat domnia sa.

 Rodica Paraschiv, prefectul judeţului Prahova, a menţionat că judeţul Prahova a fost printre primele care au accesat fonduri în cadrul proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”: “Comuna Târgşoru Vechi a accesat fonduri din acest proiect încă din 2009. La nivelul administraţiei locale ştim şi ne dăm toată silinţa să accesăm toate programele legate de mediu, cele două proiecte de Management integrat al deşeurilor (care ar trebui să integreze şi această parte de gestinare a gunoiului de grajd)  şi Management integrat apă-canal fiind o dovadă în acest sens”.

În regiunea Sud-Muntenia, investiţiile se ridică la o valoare totală de peste 34.000.000 lei şi se  derulează în 9 localităţi: Albeştii de Argeş şi Priboieni (judeţul Argeş), Gratia,  Islaz şi Orbeasca (judeţul Teleorman),  Giurgeni şi Ciochina (judeţul Ialomiţa), Mătăsaru  (judeţul Dâmboviţa), Târgşoru Vechi (judeţul Prahova).