Executivul de la Chişinău este în căutarea mecanismelor necesare pentru a ajuta producătorii de fructe afectaţi de interdicţiile impuse de Federaţia Rusă. Astfel, una dintre soluţii ar fi ca pe rafturile magazinelor din Republica Moldova să se regăsească fructe şi legume autohtone în cantitate cât mai mare. România şi alte state din UE caută soluţii pentru depozitarea şi comercializarea fructelor produse de fermierii din Moldova, potrivit Ştirilor TVR.

Supermarketul din oraşul Drochia esta gata să facă faţă unei cantităţi mai mari de fructe şi legume moldoveneşti. Administraţia magazinului susţine că marfa autohtonă are întotdeauna prioritate.

O altă salvare pentru exportatorii din Moldova ar fi ca plăţile pentru energie şi gaz să fie reduse, iar băncile să fie mai flexibile în privinţa achitării creditelor.

Ministerele Agriculturii, Educaţiei şi Apărării vor elabora un mecanism de cumpărare a merelor în cadrul campaniei „Un măr în fiecare zi“, destinat copiilor din grădiniţă, elevilor din şcoli şi militarilor.

În ajutorul Republicii Moldova vine şi Ministerul Agriculturii de la Bucureşti.

Statele Unite ale Americii acordă un ajutor de 10 milioane de dolari producătorilor moldoveni pentru ca strugurii, prunele, piersicile şi cireşele moldoveneşti să concureze pe pieţele lumii.

În acelaşi timp, Chişinăul va solicita Organizaţiei Mondiale a Comerţului sancţionarea Moscovei pentru acţiunile sale îndreptate împotriva economiei moldoveneşti.

Săptămâna trecută, Rusia a închis piaţa pentru conservele din Republica Moldova, dar şi pentru fructele şi legumele proaspete.