Regulile din contractele de servicii se vor schimba în beneficiul clienţilor. Noi reglementări privind contractele încheiate între consumatori şi firmele de servicii vor intra mâine în vigoare, potrivit scrie Avocatnet.ro. Conform unei ordonanţe de urgenţă care se va aplica de vineri, consumatorii vor avea dreptul să se retragă în termen de 14 zile calendaristice din anumite contracte încheiate cu profesioniştii, în mod gratuit, fără să-şi justifice decizia. De asemenea, ei vor avea posibilitatea de a realiza acest lucru printr-un formular specific.

Este vorba despre OUG 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicat în Monitorul Oficial.

Acest document transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei 2011/83/UE şi reglementează contractele încheiate în afara spaţiilor comerciale şi contractele la distanţă, informaţiile ce trebuie oferite consumatorilor în stadiul precontractual, în cazul celor două tipuri de contracte, precum şi în cazul altor contracte decât cele menţionate.

Potrivit ordonanţei, contractul la distanţă reprezintă orice contract încheiat între reprezentantul unei firme prestatoare (denumit „profesionist“) şi consumator în cadrul unui sistem de vânzări sau de prestare de servicii la distanţă organizat, fără prezenţă fizică simultană a prestatorului şi a consumatorului, cu utilizarea exclusivă a unuia sau a mai multor mijloace de comunicare la distanţă.

Dispoziţiile stabilesc un termen unic de retragere pentru consumatori din contractele încheiate la distanţă şi al celor negociate în afara spaţiilor comerciale. Astfel, consumatorul va beneficia de o perioada de 14 zile calendaristice pentru a se retrage dintr-un contract, fără a fi nevoit să justifice decizia de retragere şi fără a suporta alte costuri.

Dacă prestatorul nu va transmite consumatorului informaţiile privind dreptul de retragere, atunci perioada în care clientul se poate retrage va expira la 12 luni de la sfârşitul perioadei iniţiale de retragere de 14 zile.