Primăria Ploieşti a prezentat programul dedicat Zilei Culturii, celebrată pe 15 ianuarie, data la care s-a născut Mihai Eminescu, poetul naţional.

Primăria Municipiului Ploieşti şi Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului Ploieşti în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţul Prahova, Consiliul Judeţean Prahova şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova organizează o serie de manifestări prilejuite de sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale, în data de 15 ianuarie 2014, când  se vor marca şi 164 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu.

Astfel, la ora 11.00, la statuia poetului Mihai Eminescu din centrul civic vor fi depuse flori în memoria acestuia. Ulterior, începând cu ora 12.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor va avea loc un spectacol omagial iar la Casa de Cultură „I.L. Caragiale“ a Municipiului Ploieşti se va desfăşura Concursul Judeţean de Recitări „Ca un luceafăr am trecut prin lume”, ediţia a II-a. Juriul competiţiei va fi format din actori şi profesori de limba şi literatura română.

Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga“ va derula începând cu ora 14.00 simpozionul „Eminescu, universalitatea geniului“ cu participarea criticului literar Mircea Coloşenco. Tot aici, se vor putea viziona şi expoziţiile de pictură ale artistului Mircea Florescu şi elevilor Liceului de Artă „Carmen Sylva“ Ploieşti iar la Muzeul Judeţean Ştiinţele Naturii se va putea vizita expoziţia „Colecţii şi colecţionari din patrimoniul cultural al muzeului“.

Muzeul Judeţean de Artă „Ion Ionescu Quintus“ invită ploieştenii, la ora 15.00, să viziteze expoziţia prilejuită de Bienala Internaţională de Gravură Contemporană Iosif Iser, ediţia a X-a. La Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie, în sala Auditorium, va avea loc, de la ora 16.00, simpozionul „Renaşterea culturală în epoca brâncovenească“.

Totodată, proiectul educaţional „Aproape de Eminescu”, organizat de către Casa de Cultură „I.L. Caragiale“ a Municipiului Ploieşti, se va desfăşura în data de 15 ianuarie a.c., în toate unităţile de învăţământ ploieştene.

Premergător acestor manifestări, în data de 14 ianuarie 2014, la ora 16.00, Cenaclul ATITUDINI al Casei de Cultură „I.L. Caragiale“ a Municipiului Ploieşti a fost invitat de către Cenaclul „Marin Sorescu” al Colegiului  Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” din Breaza să susţină, alături de alte cenacluri şi de elevii şcolii, un recital poetic, în cadrul căruia va fi omagiat marele poet Mihai Eminescu.