Bugetul Consiliului Judeţean este aproape conturat şi va fi unul destul de restrictiv cu cheltuielile. Aproape 80% din buget va fi orientat către proiectele de dezvoltare cu fonduri europene, drept cotă de cofinanţare.

Restul bugetului va trebui să asigure funcţionarea Consiliului Judeţean şi pe deasupra să suporte o cotă parte din cheltuielile de funcţionare ale centrelor sociale din judeţ. Aleşii judeţeni şi angajaţii executivului vor trebui să vorbească facă economii. Astfel că nu se vor mai organiza vizite de lucru în străinătate, vor trebui să vorbească mai puţin la telefon, să se încadreze în norma de carburanţi, să consume mai puţine materiale de birotică etc.

În cadrul discuţiilor de astăzi asupra bugetului au fost excluse din start orice parteneriate cu primăriile prahovene pe diverse proiecte precum reparaţii de şcoli, sedii de primării etc.

„Avem de absorbit 84 de milioane de euro, fonduri europene, care înseamnă contribuţia noastră de 54 de milioane de lei. Din totalul de 76 de milioane de lei, care înseamnă ce se încasează din teritoriu, aproape 80% reprezintă cota de cofinanţare. Se va reduce numărul de deplasări, se vor reduce cheltuielile cu bunuri şi servicii, astfel încât să facem faţă acestei chestiuni foarte grele, dar care va aduce în judeţ investiţii care nu au mai fost niciodată. A doua chestiune este legată de faptul că prin noua lege a bugetului, 25% din totalul cheltuielilor de la căminele de copii şi de la centrele de bătrâni vor fi suportate din bugetul propriu al Consiliului Judeţean. Aşa că din 76 scădem 54 şi mai rămân 22. Din cele 22 de milioane mai scădem alte cheltuieli şi mai rămân pentru bugetul Consiliului Judeţean 10 milioane de lei. Având în vedere că deszăpezirile mai costă 7 milioane de lei, mai avem bani de plombe. Dar ne bucurăm de investiţiile majore care sunt în curs de derulare. Nu am fi putut să le facem niciodată. 100 de milioane numai anul acesta, din banii Uniunii Europene.

Mai ne rămân 16 milioane de lei care rămân separate de parteneriate. O să avem de încasat profitul de la Parcul Industrial Ploieşti în valoare de 12 milioane de lei şi nu o să murim, dar anumite cheltuieli nu se mai fac anul acesta şi anul viitor. Vor fi doi ani foarte grei“, a declarat Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean.

Zilele următoare, conducerea CJ va fi la Bucureşti pentru negocierea anumitor capitole care ar mai putea duce la degrevarea bugetul judeţului de anumite cheltuieli.