Noul cod penal care va intra în vigoare la 1 februarie 2014 este minune cerească pentru cei care au săvârşit infracţiuni. Cu o “largheţe” greu de înţeles dintr-o perspectivă normală, legiuitorul a găsit de cuviinţă să scadă, în bloc, limitele superioare ale pedepselor stabilite de lege. Spre exemplu, în cazul infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave unde, în prezent, maximul pedepsei era de 15 ani, începând cu data de 1 februarie 2014 va fi de numai 5 ani. La infracţiunea de înşelăciune, maximul pedepsei aplicate scade de la 20 de ani la numai 5 ani. Primii beneficiari vor fi cei trimişi în judecată pentru fapte de corupţie şi încă necondamnati, în marile dosare cum ar fi cel al “Greilor din fotbal”, frauda de la “Loteria Romana”, cazul “CFR – Necolaiciuc”, cazul “Voiculescu” şi altele, neputându-se aplica o pedeapsă mai mare de 5 ani, stabilită ca maxim aplicabil în majoritatea infracţiunilor.

De “beneficiile” noului Cod Penal vor fi atinşi şi cei care au fost deja condamnaţi la pedepse de peste 5 ani, aceştia având deschisă calea unei contestaţii la executare având ca obiect “reevaluarea pedepsei aplicate”, fiind în funcţiune principiul “legii penale celei mai favorabile”, principiu care se aplică până la finalizarea executării pedepsei.

În mod practic, toate categoriile de infractori vor trage un folos sau altul de pe urma noului cod penal: fapte penale dezincriminate, pedepse reduse, amenzi în loc de închisoare, prescripţie mai scurtă a răspunderii penale datorată atât modificării termenelor de prescripţie cât şi cuantumului maxim al pedepsei aplicate.

O noutate în materia procedurii penale este posibilitatea ca inculpatul şi procurorul, în condiţiile recunoaşterii faptei de către inculpat, să încheie un „Acord de recunoaştere a vinovăţiei” prin care să „negocieze” pedeapsa aplicată şi modul de executare. Acordul dintre infractor şi procuror va fi transmis judecătorului, împreună cu dosarul. Judecătorul va verifica dacă sunt îndeplinite condiţiile legale pentru aplicarea acestei proceduri şi va da o sentinţă prin care va lua act de conţinutul învoielii, dându-i putere executorie, neputând însă să judece dosarul în fond sau să modifice termenii acordului.