Potrivit unui document publicat de guvern, România ar putea fi înţesată de autostrăzi până în 2018. Documentul este de fapt o prognoză a unei viitoare reţele de autostrăzi care vor fi finalizate în 2018, anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.

 Proiectul de 15 pagini, criticat dur de opinia publică şi de reprezentanţi din mediul de business, precum şi compania Dacia, prevede şi amânarea finalizării segmentului de autostradă Sibiu-Piteşti în favoarea rutei Sibiu-Braşov-Ploieşti, dar şi proiecte pentru alte patru tronsoane.

 Până în 2018 guvernul promite că va finaliza mai multe autostrăzi, precum tronsonul Calafat-Craiova-Piteşti, Piteşti-Râmnicu Vâlcea, Alexandria-Bucureşti, Ploieşti-Galaţi, Braşov-Iaşi-Ungheni;  Piatra Neamţ-Roman; Borş-Oradea-Cluj Napoca-Sebeş; Turda-Târgu Mureş. Statul intenţionează să construiască prin concesiune tronsoanele Suplacu de Barcău-Gilău, Comarnic-Braşov, Comarnic-Ploieşti, respectiv Piteşti-Craiova. Deşi a demarat procedurile de concesiune anul acesta şi pentru inelul de centură sud al Capitalei la standard de autostradă, acest proiect nu figurează în documentul România 100.

 Schiţa cuprinde o listă de 16 oraşe, inclusiv Ploieşti care vor fi conectate la autostrăzile prognozate de guvern pentru 2018.