Începând de joi, Direcţia de Judeţeană de Pază a schimbat modul de acces în clădirea Palatului Administrativ, iar reprezentanţii presei sunt acum legitimaţi la intrare şi întrebaţi unde vor să ajungă. Aceştia sunt lăsaţi să intre în instituţia publică, numai dacă cineva din biroul anunţat confirmă că primeşte vizita.

Mai trist este că acest set de reguli este aplicat exclusiv jurnaliştilor care trec zilnic prin clădire în căutare de informaţii.

La o zi după vizita DNA

Restricţionarea accesului sare în ochi deoarece vine la numai o zi după vizita procurorilor DNA la Consiliul Judeţean, iar jurnaliştii locali din presa scrisă şi televizată au stat pe holurile etajului 1 pentru a obţine câteva declaraţii. Prezenţa de miercuri a jurnaliştilor se pare că i-a iritat grozav pe reprezentanţii Consiliului Judeţean, mai ales că era un eveniment care s-ar fi dorit a fi ascuns ochii presei.

Setul de reguli era oricum aplicat cetăţenilor care veneau cu solicitări, ori cu treburi către anumite birouri. Acum măsura îi vizează exclusiv pe reprezentanţii presei.

Întrebat asupra deciziei de restricţionare a accesului, vicepreşedintele CJ, Laurenţiu Rebega, singurul din conducerea Consiliului Judeţean aflat la serviciu (restul fiind în concediu) a spus că nu s-a luat nicio decizie în acest sens şi că nu ştie nimic.

 „Au intrat şi persoane din afara instituţiei, mai sunt tot felul de rătăciţi care urcă pe la alte birouri, coboară. Nu există noi reguli de acces. Sunt reguli care au existat permanent prevăzute în consemnul particular al postului, prin care orice persoană din afara instituţiei este legitimată şi se consemnează durata şederii în instituţie, scopul în care se merge pentru a avea un control cât mai exact al vizitatorilor şi al persoanelor care intră în Consiliul Judeţean pentru a preîntâmpina orice situaţie în neregulă. Nu este vorba de o solicitare expresă. Au fost adrese de la Prefectura Prahova prin care ne solicita ca anumite persoane să nu rămână după orele de program în clădire. Au mai fost adrese şi de la Consiliul Judeţean şi de la Primărie, în general clădirea fiind foarte mare şi cu multe ieşiri există şi persoane care odată intrate, după ce ajung la destinaţia propusă, din curiozitate sau din alte motive vor să ajungă şi în alte locuri şi asta nu este în regulă. Presa nu face parte din această categorie, sub nicio formă. Pentru presă există un regulament general, dumneavoastră sunteţi cunoscuţi de oamenii noştri de la intrare. Pe baza legitimaţiei de serviciu, oricând aveţi acces“, a declarat Emil Drăgănescu, director executiv al Direcţiei Judeţene de Pază Prahova, serviciul care asigură paza Palatului Administrativ.