Şeful Poliţiei municipiului Ploieşti, Cristian Manea, explică natura fenomenului infracţional din Ploieşti.

Care este problematica Ploieştiului în materie de infracţiuni?

     Este greu să facem un tipar al fenomenului infracţional din municipiu. Putem să spunem că am reuşit să stăvilim o mare problemă cu care ne confruntam în trecut: infracţiunile cu violenţă. Acestea au scăzut cu 30% faţă de 2012.  Mă refer în primul rând cazuri de tâlhărie precum smulgerea de lănţicuri, genţi, telefoane. Au scăzut şi furturile din autoturisme şi de componente auto, precum şi cele din locuinţe. Înregistrăm însă o creştere a infracţiunilor de lovire, pe fondul unor conflicte, fie în trafic, fie pe stradă între membrii unor familii. Am avut o creştere bruscă a furturilor de biciclete, dar am reuşit să oprim fenomenul. De exemplu, mai multe biciclete, scumpe, furate au fost vândute la preţuri modice, muncitorilor care lucrau la construcţia mall-ului din estul Ploieştiului. Mai nou sesizăm o creştere a furturilor de alimente din supermarketuri. O problemă este într-adevăr cu furtul de metale, din curţi, de pe domeniul public, din societăţi comerciale. Se fură capace de canal, guri de scurgere, ornamente stradale , chiar şi porţile unei gospodării au fost furate.

Este Ploieştiul un oraş sigur pentru cetăţeni?

     În 2013 au fost 4888 de infracţiuni sesizate, dintre acestea doar 477 au fost comise pe domeniul public. Anul acesta avem 862 de infracţiuni constatate în flagrant. Am introdus o nouă politică, în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie, prin care să nu mai lăsăm suspecţii de infracţiuni în stare de libertate. Anul acesta am operat 132 de arestări şi 105 de reţineri de persoane suspectate de comiterea a diverse infracţiuni. Măsurile acestea susţinute zi de zi, îşi fac efectele în timp. Pot să spun că Ploieştiul nu ridică o problematică specială şi este destul de sigur pentru cetăţeni.

Care sunt cele mai problematice zone criminogene ale Municipiului?

   Anul acesta zona nord-vest s-a evidenţiat prin comiterea mai multor furturi de biciclete, de piese auto. În zona de sud-est avem multe furturi din gospodării. În centrul oraşului se înregistrează cele mai multe conflicte stradale, favorizate şi de aglomeraţia din cursul săptămânii. În zona de vest, către periferii ne confruntăm cu furturile de combustibil din TIR-uri. În zona de sud, respectiv cartierul Mimiu, căminul social de pe strada Rafinorilor predomină furtul de metale, în special de la societăţile comerciale din zonă. În cartierul Bereasca ne confruntăm cu conflicte stradale favorizate de consumul de alcool, dar şi cu furturi de metale, conducerea de autovehicule neînmatriculate, conducerea fără permis auto.

Se resimte un deficit de personal la nivelul Poliţiei Municipiului ?

    Ploieştiul este un oraş mare şi produce 60% din infracţiunile înregistrate în Prahova, iar activitatea lucrătorilor noştri este una susţinută. Trebuie să recunosc că specialiştii de la municipiu pleacă către inspectoratul judeţean, însă reuşim să facem faţă.

Cum vă înţelegeţi cu parchetele, cu Poliţia Locală şi cu Jandarmeria ?

    Faţă de anii trecuţi, am reuşit să construim o relaţie foarte bună cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti. Dovadă, că anul acesta avem peste 130 de suspecţi care au primit mandate de arestare, ceea ce este destul de bine, faţă de anii precedenţi. Am reuşit de altfel să rezolvăm un număr impresionant de dosare cu autor necunoscut şi peste 4000 de dosare cu autori cunoscuţi. Am dezvoltat o relaţie bună şi cu Poliţia Locală şi cu Jandarmeria. Executăm misiuni de patrulare împreună cu colegii de la Poliţia Locală dar şi cu cei de la Jandarmerie. Cu Jandarmeria avem şi un protocol de colaborare axat pe menţinerea siguranţei stradale.

Câţi poliţişti au fost agresaţi în ultima perioadă?

    Anul acesta am avut un singur caz de ultraj, în rest avem multe cazuri de sfidare a organelor de poliţie. Tot felul de scandalagii care înjură, fac comentarii jignitoare la adresa colegilor noştri, aproximativ 10-12 situaţii de acest gen. În schimb, situaţii de ultraj, de agresiune nu s-au mai petrecut. Am fost foarte exigenţi cu astfel de situaţii şi oamenii nu se mai manifestă violent la adresa agenţilor.