Câţi poliţişti au fost agresaţi/atacaţi în timpul serviciului, în acest an? Au scăzut cazurile de ultraj în ultima perioadă?

Comisar-şef Viorel Dosaru, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova: Am înregistrat 6 fapte de ultraj, dar nimic grav. Cel mai grav caz al unui poliţist agresat în timpul serviciului a necesitat 10 zile de îngrijiri medicale. Au fost cazuri în cartierul Bereasca cu un şofer care a buşit un agent care l-a somat să oprească. Din fericire nu s-au înregistrat cazuri de agresiuni care să necesite internarea vreunui poliţist.

Ce se întâmplă cu Poliţia Rurală? Actuala organizare dă rezultatele scontate ? Mai ales în zonele rurale cu grad criminogen ridicat.

Actuala organizare dă rezultate foarte bune. Dacă până în septembrie 2012 erau în jur 150 de solicitări zilnic, la apelul de urgenţă 112, acum numărul acestora s-a redus la 10 solicitări, pe toate cele 90 de comune. Am diminuat efectivele din secţiile rurale suplimentând în schimb posturile rurale, astfel că acum avem câte 2-3 lucrători la fiecare post. Toate posturile rurale de poliţie au acum maşini şi se pot deplasa cu uşurinţă la intervenţii. Poliţiştii pot comunica între ei, atât prin telefoanele de serviciu, cât şi prin staţiile de pe maşini. De asemenea aceştia pot verifica datele suspecţilor prin sistemul informatizat. Într-un cuvânt, poliţiştii din mediul rural au devenit foarte operativi. Am reuşit să atribuim câte un poliţist la fiecare şcoală. Este singurul judeţ, din câte ştiu, unde Poliţia are maşini de intervenţie pentru fiecare post rural.

 

Activitatea IJP Prahova are de suferit din cauza deficitului de personal ? Cum vă descurcaţi cu un efectiv de aproape 1700 de salariaţi la un judeţ cu peste 700.000 de locuitori? Dar în Ploieşti cum faceţi faţă la o diversitate extrem de mare a faptelor penale?

Avem un efectiv de peste 1600 de poliţişti dintre care 300 femei. Am precizat acest lucru deoarece au demonstrat că se comportă foarte bine, în orice situaţie. După ce la Lipăneşti am pus şef de post o poliţistă, mai pregătim o colegă să preia şi postul de la Vărbilău. Legat de deficit, avem cinci posturi scoase la concurs şi încă aşteptăm candidaţi. Reuşim să ne descurcăm cu ce avem şi chiar să ţinem la nişte cote reduse, fenomenul infracţional din judeţ. Am înregistrat o scădere cu 50% a infracţiunilor de tâlhărie, cu 25% a spargerilor de locuinţe, a furturilor. Au scăzut cu aproape 20% infracţiunile contra persoanei. Avem anul acesta peste 600 de persoane reţinute ca urmare a noii politici, de a nu mai lăsa infractorii în stare de libertate şi asta printr-o bună colaborare cu parchetele. În Ploieşti, avem probleme cu furturile din autoturisme, din locuinţe şi din hipermarket-uri. De asemenea s-au înregistrat foarte multe cazuri de înşelăciune. Remarcăm o mare problemă cu furturile de material lemnos, unde legea este blândă. Alte probleme se înregistrează la furtul de metale. Acum toamna se înregistrează multe cazuri de furturi de porumb, din gospodării, de animale. Acestea sunt furturi de subzistenţă petrecute numai în mediul rural. Faţă de alţi ani, am avut o colaborare excelentă cu parchetele şi am desfăşurat mai multe percheziţii.

Colaboraţi bine cu parchetele ? Dar cu DIICOT Ploieşti?

Aşa cum am amintit, avem în premieră după mulţi ani o colaborare excelentă cu parchetele. În ceea ce priveşte DIICOT, acesta lucrează de obicei cu Brigada de Combatere a Criminalităţii, însă de câte ori a fost necesar am asigurat tot sprijinul în acţiunile celor de la DIICOT, atât la percheziţii cât şi la documentarea unor cazuri.

Avem probleme cu grupări puternice de criminalitate organizată?

Din fericire nu avem aşa ceva. Avem deseori câteva conflicte stradale între membrii unor familii, însă în nici un caz nu poate fi vorba de grupări de criminalitate organizată, adică în sensul în care îl definim noi. Nu este vorba că siguranţa cetăţeanului ar avea cumva de suferit.

Câţi poliţişti prahoveni au fost sancţionaţi ori pedepsiţi pentru abateri disciplinare în acest an?

Avem 39 de sancţiuni disciplinare, 31 de mustrări şi patru sancţiuni disciplinare. Din aceste cauze, avem o amânare în grad şi o desfacere a unui contract de muncă. Abaterile sancţionate sunt în majoritate pentru cauze de ordin administrativ.

Câţi poliţişti prahoveni sunt cercetaţi pentru suspiciunea de fapte de corupţie, în acest an?

Avem patru poliţişti cercetaţi pentru suspiciunea unor fapte de corupţie. Nu vreau să comentez acest aspect ori să intru în detalii.

Cum vă înţelegeţi cu colegii de la Poliţia Locală Ploieşti ? Aveţi încheiat un protocol de colaborare cu această instituţie ?

Ne înţelegem foarte bine cu Poliţia Locală Ploieşti cât şi cu celelalte instituţii de poliţie locală din localităţile prahovene. Avem protocoale de colaborare cu toate poliţiile locale. Numai două administraţii locale nu au încheiat cu noi protocol. Avem patrule mixte, echipaje comune cu poliţist şi poliţist local cu care ne facem treaba.

Mai există patrule de poliţie ori mixte  (poliţist+jandarm) care să străbată străzile Ploieştiului? Mai ales seara.

Avem, atât patrule mixte cât şi independente atât în oraşe, cât şi în mediul rural. Colaborăm bine cu colegii de la Jandarmerie. Ne-am axat pe patrulele auto, care trebuie să se deplaseze la sesizări în maximum 10 minute. Am putea fi mult mai prezenţi dacă am putea scoate agenţi peste program, numai că nu se plătesc orele suplimentare şi o astfel de măsură nu poate fi aplicată. În fiecare joi dimineaţă ne strângem cu toţii şi facem analiza activităţii şi luăm hotărârile care se impun.

Este Prahova un judeţ dificil prin comparaţie cu alte judeţe, ori cu Ilfov, de exemplu?

Nu cred că este mai dificil. Avem o populaţie mare, evoluată civilizaţional. Avem o problematică pe traficul rutier, unde se petrec multe evenimente, şi asta din cauza infrastructurii judeţene şi naţionale foarte bune. Oamenii se mişcă rapid, şi de multe ori fac şi greşeli. Din păcate oamenii nu au spirit civic şi nu ne sesizează când constată producerea unei infracţiuni ori a unei fapte anti-sociale. Pur şi simplu nu vor să se complice, iar legislaţia în această privinţă nu ne ajută deloc.

Va aduce regionalizarea mai multe probleme pentru Poliţia Prahova ? Mai ales că Ploieştiul are toate şansele să devină capitală de regiune.

Încă nu ştiu nimic concret despre acest aspect. La nivelul de minister nu a fost abordată această problemă şi în ce fel va afecta Poliţia Judeţeană, acest aspect. Cred că ne va aduce un plus de valoare, de efective, de mijloace. În ansamblu, cred că ne va întări la nivel de regiune, atunci când se va discuta problema aceasta