România va avea un nou serviciu secret, în subordinea Laurei Codruta Kovesi. În cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie va funcţiona o structură de filaj şi de investigatori sub acoperire. Înfiinţarea acestei noi structuri este prevăzută în proiectul de Hotărâre de Guvern pentru suplimentarea numărului maxim de posturi al DNA, lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, proiect care prevede că “numărul maxim de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se suplimentează cu 50 de posturi”.
Conform notei de fundamentare a proiectului, în cadrul structurii de filaj vor lucra 12 ofiţeri de poliţie judiciară, care vor fi “constituiţi în două echipe complete de supraveghere operativă”. La serviciul investigatori sub acoperire, vor activa 18 ofiţeri de poliţie judiciară, aceştia urmând să aibă şi un sediu separat.

În nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru suplimentarea numărului maxim de posturi al DNA, se precizează că înfiinţarea celor două structuri, care vor fi dotate cu aparatură de interceptare, reprezintă o condiţie esenţială pentru creşterea eficienţei activităţii de urmărire penală. De asemenea, se arată că, în condiţiile lipsei unor lucrători specializaţi, DNA este nevoită în prezent să delege aceste activităţi altor structuri, astfel că există riscul ca eficienţa investigaţiilor să fie limitată.

În afară structurilor de filaj şi investigatori sub acoperire, la DNA va funcţiona şi un serviciu de recuperare a creanţelor. Acesta va fi compus din 20 de ofiţeri de poliţie judiciară care “vor efectua investigaţii financiare în vederea identificării de bunuri asupra cărora pot fi luate măsuri asiguratorii în dosarele complexe instrumentate de D.N.A. (3.578 de dosare soluţionate în cursul anului 2012, în care au fost întocmite 234 rechizitorii şi au fost trimişi în judecată 828 inculpaţi)“.