Asociaţia Magistraţilor din România solicită CSM sesizarea CCR în legătură cu prezenţa Justiţiei în cuprinsul presupusului pact de coabitare dintre preşedintele Băsescu şi premierul Ponta.

AMR consideră cu CSM trebuie să ia poziţie faţă de ieşirile publice ale preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta în contextul încetării delegării procurorului Lucian Papici la şefia Secţiei I a DNA.

Printr-un comunicat de presă, semnat de preşedintele Asociaţiei, judecătorul Dan Spânu, AMR cere CSM să sesizeze Curtea Constituţională pentru soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi puterea executivă prin primul ministru şi preşedintele României.

AMR considera că CSM trebuie să exprime o poziţie fermă în această problemă, în condiţiile în care în alte situaţii a întreprins demersuri, “sub diferite forme care au servit mai mult sau mai puţin interesului sistemului”, pentru a sancţiona derapaje ale ordinii de drept constituţionale.

Pe de altă parte, AMR aminteşte că Justiţia reprezintă o putere egală în stat şi nu subordonată puterii politice. De asemenea, Asociaţia Magistraţilor arată că menţionarea Justiţiei în “pactul de coabitare” dintre premierul Ponta şi preşedintele Băsescu reprezintă un aspect de neacceptat, care dacă va rămâne nesancţionat nu va fi decât un precedent în măsură să afecteze independenţa Justiţiei.