Vă mai aduceţi aminte de Ionuţ Alexandru Gologan? Este tânărul în vârstă de doar 21 de ani, din Telega condamnat la moarte prin spânzurare în Malaezia.

Vestea bună este că Ionuţ ar putea fi extrădat în România. Totul depinde acum de Ministerul Justiţiei care trebuie să solicite extrădarea tânărului.

Potrivit avocaţilor, Ministerul Justiţiei trebuie să iniţieze un tratat bilateral de cooperare cu Malaezia, astfel încât autorităţile malaeziene, fie să-l predea pentru a fi judecat în România, fie dacă îl condamnă definitiv, să-l transfere în ţară şi să-i comute pedeapsa.

Încarcerat într-o închisoare din Kuala Lumpur, Ionuţ Gologan este cu moralul la pământ. Aşteaptă cu sufletul la gură luna august, când instanţa din Malaezia va judeca apelul pe care l-a făcut la decizia de condamnare la moarte. Autorităţile române încearcă să găsească o soluţie pentru a-l salva pe tânărul român din situaţia critică în care se află.

Consulul României la Kuala Lumpur a venit la Bucureşti cu scopul de a lua legătura cu familia lui Ionuţ. Acesta s-a întâlnit cu tatăl tânărului, Mitel Gologan, iar cei doi au vorbit despre posibilitatea ca Ionuţ să fie extrădat în România, scrie Cancan.ro.

Vă reamintim că Ionuţ Gologan, un tânăr de doar 21 de ani din comuna Telega a fost prins, pe 26 iunie 2013, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur având asupra sa droguri. În bagajele sale avea aproape un kilogram şi jumătate de metamfetamină.

Malaezia are o politică foarte severă în ceea ce priveşte combaterea traficului şi consumului de droguri. Cei care sunt prinşi cu stupefiante, indiferent din ce ţară provin şi ce cantitate de stupefiante au asupra lor, sunt condamnaţi automat la moarte. Conform legislatiei antidrog, din anul 1960, aproximativ 450 de oameni au fost condamnaţi la moarte, în Malaezia.

Primii străini executaţi în această ţară au fost doi australieni, condamnaţi pentru trafic de heroină. Este vorba despre Kevin John Barlow şi Brian Geoffrey Shergold Chambers, care au fost spânzuraţi în anul 1986. Executarea celor doi a dus la proteste de stradă şi tensionarea relaţiilor politice între Australia şi Malaezia.